Kunstzinnige oefening 4: een kubus boetseren

Boetseeroefening platonisch lichaam (kubus) boetseren - Kunstzinnig therapeut Afke Roggeveen. Art therapy / kunstzinnige therapie / beeldende therapie / vaktherapie beeldend

Vanuit mijn praktijk voor beeldende therapie plaats ik in deze post een volgende kunstzinnige oefening van een zogenaamd ‘platonisch lichaam’: de kubus. Vanuit een eerder filmpje hebben jullie al kennis kunnen maken met het boetseren van een bol. Met het maken van de bol zullen we ook nu weer beginnen. Van daaruit boetseren we de kubus. Dit is een vorm die nog veel meer wakkerheid vraagt dan bijvoorbeeld het maken van een ei of een discusvorm. De kubus is een regelmatig veelvlak: een vorm die duidelijke grenzen heeft, met strak gevormde vlakken en hoeken. Dat is nog niet zo makkelijk om met klei te bewerkstelligen. Zeker niet als je daarbij het tafelblad niet gebruikt en het puur uit de hand vormgeeft.

Hoe je het maken van dit platonisch lichaam ervaart kan je wellicht inzicht verschaffen in andere situaties in je leven en hoe je daarmee omgaat. Mogelijk voel je onrust, frustratie, of juist een gevoel van houvast en helderheid. Het kan daarom zeker zinvol zijn om naast je boetseerwerk een blaadje en potlood te leggen zodat je zo nu en dan iets kan opschrijven over wat je al boetserende ervaart.

De kubus (of: hexaëder) is een van de vijf ‘platonisch lichamen’ die de Griekse filosoof Plato (472–347 v.Chr.) voor het eerst beschreef. Maar ook voor Plato’s tijd waren ze al bekend en in gebruik als ‘scholingsmiddel’ om je te verbinden met de wetmatigheden van de schepping, bijvoorbeeld in de school van Pythagoras. Platonische lichamen worden in de wiskunde ook wel regelmatige veelvlakken genoemd: ze worden gevormd door met een aantal regelmatige vlakken een ruimtelijke figuur op te bouwen.

De video van deze kunstzinnige oefening is mogelijk gemaakt door Lievegoed.

Duur: een uur aansluitend of in etappe’s te maken. 

Materialen: boetseerklei zoals witte fijne Chamotte, en een opschrijfblaadje met schetspotlood.

Afke

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Eén opmerking over 'Kunstzinnige oefening 4: een kubus boetseren'

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.