Kunstzinnige oefening 3: een ei boetseren én tekenen

Vanuit mijn praktijk voor beeldende therapie plaats ik in deze post twee volgende kunstzinnige oefeningen die passen bij deze stille week voor Pasen. Een week van verwachting, van dicht bij jezelf komen. Een week wellicht ook van vasten of eenvoud. We staan met aandacht stil bij de vorm van een ei middels zowel een boetseer- als een tekenoefening. In een eerder filmpje hebben jullie al kennis kunnen maken met het boetseren van een bol. Dat is een dromerige vorm die je heel goed op de tast kan maken. Het heeft geen duidelijke voor-achter, links-rechts of boven-onderkant. Met het maken van de bol zullen we ook nu beginnen. Van daaruit boetseren we het ei. Deze is iets meer opgericht en is aan de bovenkant wat spitser en naar onder toe wat zwaarder/ronder.

Je zal kunnen beleven dat het maken van deze vorm echt wat anders van je vraagt. Je krijgt dit niet zomaar voor elkaar. Maar als het eenmaal is gelukt ligt deze vorm heerlijk in de hand en kun je je echt trots voelen over het resultaat. In termen van beeldende therapie vraagt deze vorm iets meer een ‘wakkere houding’ die past bij een meer opgerichte vormtendens. Alsof je langzaam ontwaakt uit de winterslaap en de ruimte voorzichtig gaat verkennen.

Beeldende therapie-oefening 3a: een ei boetseren

Oefening 3b: een ei tekenen

Door deze vorm (het ei) in zwart-wit na te tekenen komt er nog een nieuw element bij: je kan hier ervaren dat je schaduw (duisternis) nodig hebt om het licht echt lichtkwaliteit te geven. Ook dit gegeven is in deze tijd van het jaar zo voelbaar: we komen uit de donkere wintertijd en kunnen daardoor zo genieten van de lentezon en de kleuren die nu zichtbaar worden.

Ik wens jullie een goede verstilde week toe en een warm paasfeest.

De video van deze kunstzinnige oefening is mogelijk gemaakt door Lievegoed.

Duur: van een half tot een heel uur. 

Materialen: boetseerklei zoals witte fijne Chamotte, en voor de tekenoefening een zacht schetspotlood (bijvoorbeeld B4), een gum en een vel papier van A4 of A3-formaat.

Afke

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.