Voor wie is kunstzinnige therapie?

Kunstzinnige therapie (of: art therapy) is geschikt voor mensen van alle leeftijden, met uiteenlopende klachten. De beeldende vorm die ik geef heet “vaktherapie beeldend / beeldende therapie”. Deze therapie past bij allen die op zoek zijn naar een nieuwe balans tussen denken, voelen en handelen.

Met kunstzinnige therapie worden klachten rondom depressiviteit, burn-out, psychosomatiek en kanker behandeld. Ook voor hart- en vaatziekten, eetstoornissen, autisme, gedragsstoornissen, ADHD en andere aandoeningen kan de therapie worden ingezet. Zie ook de website van de Nederlandse vereniging voor kunstzinnige therapie, waarbij ik ben aangesloten. Daar kun je lezen dat de therapie ook wordt ingezet voor:

  • biografische vraagstukken
  • rouw en trauma
  • het uiten van emoties
  • pedagogische begeleiding
  • ontwikkelingsvragen
  • coaching en (loopbaan-)begeleiding.

Moet je creatief zijn voor kunstzinnige therapie?

Voor een goede werking van kunstzinnige therapie is geen kunstzinnige ervaring nodig. De therapie is namelijk het middel om nieuwe balans te vinden en kan preventief werken. Ieder mens is immers creatief en kan dit vermogen inzetten voor meer balans en vitaliteit. De therapie is een behandelmethode die dit creatieve vermogen versterkt en structureert.

Atelier voor Kunstzinnige therapie / art therapy / vaktherapie beeldend / beeldende therapie bij de Borgstichting Haarlem

Tarieven en vergoedingen

Kunstzinnige therapie wordt door de meeste verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed wanneer je een aanvullende verzekering hebt. Lees hier meer over mijn tarieven en over de vergoedingen.

Ben je geïnteresseerd in een mogelijk therapeutisch traject? Neem dan gerust contact met mij op.

Aanbevelingen:

“Tijdens de kunstzinnige therapie met Afke heb ik de kans gekregen om weer een vorm te vinden om mijzelf te uiten…Met haar warmte zorgde zij ervoor dat ik mij veilig voelde bij haar in het lokaal…een plek waar ik mijn eigen zeggenschap langzaam weer kon toe- eigenen, plezier kon hebben, aan begrenzing kon werken, kon delen, kon verwerken…Dankzij haar steun en enthousiasme ging ik weer meer in mijn eigen kunnen geloven.” 

Baindu

“Soms kom je op je levenspad een engel tegen, Afke is daar één van…
Ik zat op slot, versteend door allerlei tegenslagen…kon niet meer voelen. Door de kunstzinnige therapie bij Afke ging ik langzaan weer open. Zij voelde feilloos aan wat ik op welk moment nodig had. Afke heeft met haar warme, belangstellende en kundige ervaring bijgedragen aan mijn proces om in evenwicht te komen tussen mijn denken, voelen en handelen.”

Ingrid

“KT bij Afke was een keerpunt in mijn helingsproces. Haar zorgvuldige aandacht en fijngevoeligheid gaven groen licht aan mijn onderbewuste om via creatieve expressie tevoorschijn te komen. Het uurtje in de week was een warm bad en elke keer weer kon ze me met een paar woorden en betrokken hart zo enorm ondersteunen. Bij haar kon er een nieuw ‘zelf’ in me tevoorschijn komen. En dat liet ze me telkens zien, ‘dat heb je zelf gedaan!’”

Mara

“Kunstzinnige therapie bij Afke is voor mij bijzonder waardevol geweest. Afke’s begeleiding hierin gaf mij een ingang om via kunstzinnige therapie een deel van mijzelf te ontdekken dat zo graag ontdekt wilde worden. Om zo tot heling te kunnen komen, zowel van bepaalde concrete stukken als in meer algemene zin. Om verbinding met (die delen van) mezelf te kunnen maken en met wie ik ben, mijn leven, mijn proces. Dat heeft me veel gebracht. Haar begeleiding hierin was voor mij onmisbaar en van onschatbare waarde. Dank lieve Afke.”

Ana

“De therapie van Afke vond ik heel fijn. Ik heb er veel aan gehad. Alles mag er zijn: verdriet, vreugde, ongemak etc. Ik kwam erachter wat ik allemaal wél kan.”

Carleyn
Zandtekening kamerbreed - kunstzinnige therapie / vaktherapie beeldend / beeldende therapie.
Zandtekening kamerbreed (foto: Hans de Bruijn)