Boetseercursus Platonische lichamen

Boetseeroefening platonisch lichaam (kubus) boetseren - Kunstzinnig therapeut Afke Roggeveen. Art therapy / kunstzinnige therapie / beeldende therapie / vaktherapie beeldend

Tijdens deze boetseercursus gaan we samen op ontdekkingsreis door het rijk van de Platonische lichamen. Deze wetmatige vormen zoals de Kubus, de Tetraëder en de Octaëder blinken uit in regelmaat en harmonie. Ze zijn door Plato (428-347 v. chr) voor het eerst op schrift gesteld echter al eerder door Pythagoras (570-497 v. Chr) mondeling aan fijnleerlingen beschreven. Plato is echter wel de eerste die het een en ander erover opgeschreven heeft in zijn ‘Timaios’: het wetenschappelijke werk van die tijd. En zo kregen ze hun naam: Platonische lichamen.

We kunnen deze vormen terugvinden in de wereld van de mineralen en kristallen. Denk bijvoorbeeld aan de kristalsoort Pyriet (zie foto). 

Wij richten ons in deze vier bijeenkomsten van de boetseercursus Platonische lichamen op de meest toegankelijke van deze 5 vormen. Niet het resultaat maar de beleving zal centraal staan van wat we al werkend aan deze vormen tegenkomen. Wat hebben deze vormen ons juist ook in deze komende wintertijd te bieden? De cursus is een mooie ervaringsgerichte nascholing voor kunstzinnig therapeuten.

In deze blogpost vind je al een voorproefje van de cursus.

Nieuwsgierig geworden? Schrijf je in!

Praktisch:

  • Data: zaterdagochtend 6, 13, 20 en 27 november 2021
  • Tijd: 10.00 uur tot 11.30 uur
  • Locatie: Therapeuticum Haarlem, Prinsen Bolwerk 3b, Haarlem
  • Kosten: 60 euro. Incl. koffie/thee excl. materiaalkosten
  • Materiaalkosten: 8 euro (in totaal)
  • Aantal cursisten: minimaal 6 / max.12
  • Kunstzinnige ervaring niet vereist
  • Cursusleider: Afke Roggeveen (https://afkeroggeveen.nl)

Drie ruimterichtingen

Mimi Avelingh (kunstzinnig therapeut) beschrijft in haar boek ‘Schilderen, boetseren en tekenen als kunstzinnige therapie’ de kwaliteiten als volgt:

De platonische lichamen zijn gebaseerd op de drie ruimterichtingen waarmee we op aarde te maken hebben. (…) De verticale lijn is uitdrukking van ons in de wereld staan als mens. (…) In de horizontale lijn kunnen we onze verbinding met de wereld om ons heen herkennen. En onze gang door de tijd, onze biografie vindt uitdrukking in de dieptelijn die achter ons uit het verleden naar ons toekomt en voor ons uit zich naar de toekomst uitstrekt. Door de drie ruimterichtingen in de juiste verhouding te ervaren beleven we ons centrum, ons Ik, in het kruispunt van de drie ‘lijnen’. Bij de platonische lichamen werken we in feite aan de verhouding in onszelf tot de drie ruimterichtingen. Het kan ons helpen om bewuster in de wereld van de drie dimensies aanwezig te zijn.’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.