Kunstzinnige oefening 5: een tetraëder boetseren

Kunstzinnige oefening: tetraëder boetseren. Afke Roggeveen. Art therapy / kunstzinnige therapie / kunstzinnig therapeut / Vaktherapie beeldend / beeldende therapie

Als kunstzinnig therapeut neem ik jullie in deze post mee naar een volgende kunstzinnige oefening van een zogenaamd ‘platonisch lichaam’: de tetraëder (een piramide met driehoekig grondvlak). Opnieuw beginnen we met het boetseren van een bol, zoals jullie in een eerder filmpje hebben kunnen meemaken. Van daaruit boetseren we de tetraëder. Dit is een vorm die een duidelijk gecentreerde punt heeft, ongeacht op welk grondvlak je hem plaatst. De ribben en hoeken zijn ten aanzien van de kubus iets scherper en daardoor lastiger vorm te geven. Maar vast wel te doen aangezien jullie al geoefend hebben met de kubus. Het is ook bij deze vorm weer de uitdaging om de vlakken gevuld te houden. Om de bovenste punt goed in het centrum te krijgen kan het enorm helpen als je stevig staand boetseert en daarbij je eigen balans goed in de gaten houdt. Andersom werkt het maken van deze vorm balans-versterkend.

Kijk ook zo nu en dan van bovenaf op de vorm om te zien of de punt precies in het centrum geplaatst is.

De video van deze kunstzinnige oefening is mogelijk gemaakt door Lievegoed, waar ik werk als kunstzinnig therapeut naast mijn eigen praktijk.

Duur: een half tot een heel uur aansluitend of in etappes te maken. 

Materialen: boetseerklei zoals witte fijne Chamotte. Een vochtige doek en plastic zak om de vorm luchtdicht in te kunnen bewaren.

Afke

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.