Kunstzinnige workshop met Japanse hulpverleners

Kunstzinnige workshop via digitale weg voor Japanse hulpeverleners

Deze week hield ik een kunstzinnige workshop voor 22 Japanse hulpverleners, waaronder een groep psychiaters en vaktherapeuten. In de workshop stond therapeutische kennisoverdracht (van Nederland en Japan) in tijden van Corona centraal. Ik kon gelukkig gewoon in het Nederlands vertellen, mijn verhaal werd direct vertaald in het Japans door Ken Tanaka. Ik heb met hen ook echt kunstzinnig gewerkt en dat was heel bijzonder zo op afstand; het is toch aan de andere kant van de wereld! Met name de reacties achteraf over wat het met hen had gedaan raakte me echt.

Ik nam de collega’s mee in de kunstzinnige oefening van de spiraal, die ik eerder ook voor jullie postte, en legde aan de hand van een live boetseeroefening uit hoe ik kunstzinnige therapie in praktijk aanbied.

Gisteren meegedaan aan de bijeenkomst van Ken Tanaka en kunstzinnig therapeut van antrop. kliniek Afke Roggeveen.
De oefening was gericht op het tekenen van een spiraal en de focus houden naar binnen en naar buiten toe. Tot mijn verbazing werd ik kalm bij het naar buiten gaan van het spiraal. Dat was verbazingwekkend.
Het was een speciaal moment, op een speciale plek, iets voor mijzelf als mens. De handeling was simpel van begin tot eind maar wel met impact.
Ik was zo blij dat ik die avond van blijdschap niet meer kon slapen.

Een van de deelnemers (vertaald uit het Japans)

21 mei 2020 ben ik gevraagd weer een kunstzinnige workshop te geven aan een groep antroposofisch geschoolde hulpverleners, wederom samen met Ken Tanaka – psychiater bij Lievegoed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.