Kunstzinnige oefening 7: een octaëder boetseren

Kunstzinnige oefening tbv concentratie: een octaëder boetseren

Een nieuwe uitdagende kunstzinnig therapeutische boetseeroefening: ik nodig je vandaag uit om een volgend ‘platonisch lichaam’ te maken. Deze oefening is goed voor je concentratie en focus. Vooral een aanrader voor die mensen die de platonische lichamen tot nu toe heel leuk vonden om te maken en een volgende uitdaging hierin willen aangaan. Zie het als een soort challenge! Mocht het niet lukken, dan heb je het toch maar mooi geprobeerd!

We gaan vanuit de tetraëder (de vorm van vorige keer) verder en vormen deze om tot een octaëder. Dit is een vorm bestaande uit twee gespiegelde piramides. Ik neem je hier stapsgewijs in mee. Het is belangrijk dat je hierbij geduld betracht, want als je te snel werkt of haast hebt, raak je het overzicht kwijt. Ook is het een mooie oefening in vertrouwen. Je werkt stap voor stap naar de eindvorm toe en als je de rust weet te bewaren onderweg, zal het zeker lukken. Toch blijft er ook dan altijd een moment waarop je je verwonderd kan afvragen op welk ogenblik de vorm nu precies is omgevormd in de eindvorm. Wat je ervoor terug krijgt is zeker de moeite waard! Een volgend prachtig platonisch lichaam met z’n eigen wetmatigheden en schoonheid. Zowel de tetraëder als de octaëder bestaan beiden uit driehoekige vlakken. Daaraan kun je zien dat ze echt verwant zijn aan elkaar. Echter, bij de octaëder komt er een nieuw element bij: de vierkante vorm die alleen zichtbaar wordt in de contour. Om die ook echt vierkant te krijgen, vergt heel wat concentratie.

De video van deze kunstzinnige oefening is mogelijk gemaakt door Lievegoed.

Duur: een half uur tot een uur.

Materialen: witte Chamotte-klei

Afke

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.