Kunstzinnige oefening 2: ontwikkelingsreeks plantgroei en boetseeroefening ‘wensbolletje’

Zaadjes van een Akkerbloem, onderdeel van kunstzinnige oefening Afke Roggeveen - kunstzinnige therapie / art therapy / vaktherapie beeldend / beeldende therapie

In deze blog een waarnemings-oefening en een boetseeroefening, die beide passen bij de lente. De lente is immers inmiddels echt doorgebroken. Als ik naar buiten ga ruik ik de mest die over het land is verspreid. Dat versterkt mijn lentegevoel. Door het zonnige weer van de afgelopen dagen wordt alles steeds groener en zijn er al aardig wat bloemen te zien. De natuur trekt zich niets aan van het hele Corona-gebeuren, die heeft zijn eigen rustige tempo.

Oefening 2a: even vertragen met een ontwikkelingsreeks plantengroei

Even vertragen en zo nu en dan stil staan bij een plant of bloem kan de hectiek van deze tijd en de zorgen even doen vergeten.

Het is een mooie tijd om een paar zaadjes van bijvoorbeeld een Akkergoudsbloem of zonnebloem in een pot te planten en deze voor je raam te zetten, en de komende tijd de groei van de plant(jes) goed te observeren. Om de waarneming te scholen helpt het met extra aandacht te kijken naar wat we in de haast vaak als heel gewoon ervaren. Het blijft toch steeds weer een wonder, dat uit zo’n uitgedroogd hard zaadje zo’n prachtige plant en zelfs bloem kan ontstaan…

Je kunt dit groeiproces van zaadje naar plant naar bloem volgen door bij wijze van kunstzinnige oefening de verschillende stadia van de groei te fotograferen, en/of er schetsjes van te maken, of schilderingen, of een klein gedichtje bij elke nieuwe stap. Wat is per stap nu wezenlijk anders dan de stap ervoor?

Een andere optie is een potje met bolletjes te kopen of een bloembolletje te planten. Dit groeiproces gaat vaak sneller, dus zal je vaker potlood en papier tevoorschijn moeten toveren wil je wezenlijke stadia niet missen. (Plantreeks hieronder geschilderd door Emma)

Boetseeroefening 2b: ‘wensbolletje’

Naast deze plant/groei observatieopdracht laat ik jullie een filmpje zien van de boetseeroefening van een ‘wensbolletje’. Deze kleine meditatieve opdracht leerde ik van Ulrikke Stokholm (Atka – Dornach – Zwitserland).

Je kunt de oefening het beste doen als je even helemaal alleen bent. Je gaat na wat je jezelf in deze tijd graag toewenst: waar je behoefte aan hebt in deze tijd. Hier sta je tijdens het boetseren goed bij stil. Neem een moment echt voor jezelf. Niet zomaar een weldaad maar ook des te belangrijker in deze soms verwarrende en onzekere tijd.

De video van deze kunstzinnige oefening is mogelijk gemaakt door Lievegoed.

Veel plezier! En bekijk ook de andere kunstzinnige oefeningen op dit blog!

Duur: een half uur tot een uur.

Materiaal: boetseerklei zoals witte fijne Chamotte.

Afke

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Eén opmerking over 'Kunstzinnige oefening 2: ontwikkelingsreeks plantgroei en boetseeroefening ‘wensbolletje’'

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.