Organisch vormgever

Ik ben organisch vormgever. Na mijn opleiding tot kunstzinnig therapeut heb ik nog een opleiding Organische vormgeving gevolgd bij Werkplaats Amiel. Mijn beeldentaal is daar verder tot ontwikkeling gekomen. Ik wordt met name geïnspireerd door organische verandering- en groeiprocessen uit de natuur. Zo kan een steen die ik koop uit zichzelf al een inspirerende organische vorm hebben wat ik als uitgangspunt gebruik. Wat mij inspireert versterk ik, wat ik als ‘ruis’ ervaar haal ik weg. Het beeld dat zo zichtbaar wordt heb ik niet van te voren bedacht. Al werkende openbaart de vorm zich als het ware aan mij. Ik heb dan ook vaak niet het gevoel dat ik het beeld in mijn eentje heb ‘ontworpen’, maar dat het in een mooi dialoog met de steen is ontstaan.

Voor bronzen beelden werk ik met boetseerwas. Vaak startend met een armatuur van koperdraad dat ik spelenderwijs in vormen buig tot er een vorm ontstaat die mij inspireert. Dan bouw ik laag voor laag het boetseerwas op tot een organische, levendige vorm ontstaat, die ik vervolgens in brons (laat) giet(en). Dit ontstaansproces is eigenlijk tegengesteld aan het werken met steen. Bij het werken met steen haal ik weg wat niet essentieel is. Bij het werken met was, voeg ik toe wat wezenlijk is. Bij het werken met steen zet ik mij uiteen met zware koude aardse materie. Bij het werken met was werk ik met zachte warme materie die dankzij het armatuur zo goed als niets met de zwaartekracht van doen heeft. Juist die afwisseling vind ik heel fijn en brengt me steeds weer tot nieuwe ideeën.

Beelden in opdracht

Ook maak ik beelden in opdracht als organisch vormgever. Ik laat mij dan inspireren door bijvoorbeeld de vorm van de tuin waar het beeld komt te staan, of door de visie van een bedrijf en door de mensen die er werken. Het beeld ontstaat in dialoog met de opdrachtgever. Daarbij sta ik open voor het maken van meer figuratief werk, waarbij ik uiteraard trouw blijf aan mijn eigen beeldentaal. Zo maakte ik bijvoorbeeld Vrouwe Justitia voor een advocatenkantoor.

“Via haar broer Tabe zijn wij in contact gekomen met Afke. Tabe had enkele kunstwerken gemaakt voor onze vestiging Haarlem. Afke heeft het beeld “vrouwe justitia” ontworpen en gemaakt, dat een prominente plaats heeft in de conferentiekamer. Al op het eerste gezicht is duidelijk dat het geen “13-in-een-dozijn” fabrieksbeeld is, maar pure kunst, pure vakmanschap. Een genot om naar te kijken.”

Tanger Advocaten NV (Haarlem)

Ik nodig mijn opdrachtgevers graag uit om ook het bronsgietproces van hun beeld voor zover mogelijk bij te wonen. Hierdoor krijgt men de mogelijkheid het ontstaansproces van het beeld van dichtbij mee te maken. Ben je geïnteresseerd in een beeld of voor je organisatie? Neem dan gerust contact met mij op.

Afke

Gevleugeld - Serpentijn

Bronsgietproces

Eén opmerking over 'Organisch vormgever'

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.