Kunstzinnige oefening 2: ontwikkelingsreeks plantgroei en boetseeroefening ‘wensbolletje’

In deze blog een een waarnemings-oefening en een boetseeroefening, die beide passen bij de lente. De lente is immers inmiddels echt doorgebroken. Als ik naar buiten ga ruik ik de mest die over het land is verspreid. Dat versterkt mijn lentegevoel. Door het zonnige weer van de afgelopen dagen wordt alles steeds groener en zijn er al aardig wat bloemen te zien. De natuur trekt zich niets aan van het hele Corona-gebeuren, die heeft zijn eigen rustige tempo.

Oefening 2a: even vertragen met een ontwikkelingsreeks plantengroei

Even vertragen en zo nu en dan stil staan bij een plant of bloem kan de hectiek van deze tijd en de zorgen even doen vergeten.

Het is een mooie tijd om een paar zaadjes van bijvoorbeeld een Akkergoudsbloem of zonnebloem in een pot te planten en deze voor je raam te zetten, en de komende tijd de groei van de plant(jes) goed te observeren. Om de waarneming te scholen helpt het met extra aandacht te kijken naar wat we in de haast vaak als heel gewoon ervaren. Het blijft toch steeds weer een wonder, dat uit zo’n uitgedroogd hard zaadje zo’n prachtige plant en zelfs bloem kan ontstaan…

Je kunt dit groeiproces van zaadje naar plant naar bloem volgen door bij wijze van kunstzinnige oefening de verschillende stadia van de groei te fotograferen, en/of er schetsjes van te maken, of schilderingen, of een klein gedichtje bij elke nieuwe stap. Wat is per stap nu wezenlijk anders dan de stap ervoor?

Een andere optie is een potje met bolletjes te kopen of een bloembolletje te planten. Dit groeiproces gaat vaak sneller, dus zal je vaker potlood en papier tevoorschijn moeten toveren wil je wezenlijke stadia niet missen.

Boetseeroefening 2b: ‘wensbolletje’

Naast deze plant/groei observatieopdracht laat ik jullie een filmpje zien van de boetseeroefening van een ‘wensbolletje’. Deze kleine meditatieve opdracht leerde ik van Ulrikke Stokholm (Atka – Dornach – Zwitserland).

Je kunt de oefening het beste doen als je even helemaal alleen bent. Je gaat na wat je jezelf in deze tijd graag toewenst: waar je behoefte aan hebt in deze tijd. Hier sta je tijdens het boetseren goed bij stil. Neem een moment echt voor jezelf. Niet zomaar een weldaad maar ook des te belangrijker in deze soms verwarrende en onzekere tijd.

Veel plezier! En bekijk ook de andere kunstzinnige oefeningen op dit blog!

Duur: een half uur tot een uur.

Materiaal: boetseerklei zoals witte fijne Chamotte.

Afke

Kunstzinnige oefening 1: vormtekening golf en discus boetseren

Mijn eerste kunstzinnige oefening online! Als kunstzinnig therapeut deel ik graag wat uit in deze tijd van Corona. In deze video nodig ik je uit om met mij twee kunstzinnige oefeningen te doen die ik graag inzet bij de Borgstichting (onderdeel van Lievegoed) en in mijn praktijk. De oefeningen zijn gericht op ontspanning en focus op het hier en nu.

De video van deze kunstzinnige oefening is mogelijk gemaakt door Lievevoed.

We beginnen stapsgewijs met een vormtekening van een golf en vervolgens gaan we verder met klei: we boetseren een bol, en vormen deze om tot een zogenaamde ‘discus’.

Duur: van een half tot een heel uur.

Materialen: papier, krijt of potlood en boetseerklei zoals witte fijne Chamotte. Te koop bijvoorbeeld bij Keramikos in Haarlem.

Afke

Oefening vormtekening golf - kunstzinnige therapie / beeldende therapie / vaktherapie beeldend

Dankzij Corona leren we de waarde van onthaasten kennen.

“Misschien zeggen we straks: ik ga even in de Coronastand”

Witte Hoogendijk in de Volkskrant
Artikel van psychiater Witte Hoogendijk

Wat de waarde van onthaasten is, beschrijft Psychiater Witte Hoogendijk in de Volkskrant van zaterdag. Dat is een interessante kant van deze Corona-periode. We ontdekken dat veel van onze afspraken in onze volle agenda’s minder belangrijk zijn dan we dachten. Veel van ons ervaren zelfs een soort opluchting dat er nu minder ‘hoeft’. Dat gevoel herken ik persoonlijk.

Volgens Hoogendijk is het belangrijk dat we in deze periode zelf bewuster omgaan met alle mediaberichten over Corona die op ons afkomen. We kunnen hier meer eigen regie in nemen. Dat is belangrijk om stress niet te veel te laten oplopen. Ook schrijft hij dat bij mensen met psychische kwetsbaarheden in deze situatie vaak een gezond deel van hun psyche wordt aangesproken, doordat er opeens concreet iets aan de hand is.

Met mijn kunstzinnige oefeningen die ik mijn cliënten nu wekelijks digitaal aanbied op mijn Beeldend Blog richt ik mij ook op dit gezonde deel. Dit deel versterken en meer de ruimte geven is mijn doel hierbij. Wil je meedoen aan mijn oefeningen? Kom dan elke donderdag terug op mijn blog!

Afke

Laat de lente ons opbeuren!

Kunstzinnige oefening: sneeuwklokjes. Kunstzinnige therapie / vaktherapie beeldend / beeldende therapie / art therapy

Laten we in deze onrustige tijd rond het Coronavirus oog houden voor de mooie ontluikende natuur. Want echt, de lente is in zicht! De sneeuwklokjes bloeien in de tuin, de magnoliaknoppen staan op springen, de forsythia staat zo mooi geel te wezen. Zo fijn om daar even met rust naar te kijken. Even mijn hoofd leegmaken door er een kunstzinnig werkje bij te maken.

Afke

Pantoum schrijven

Pantoum schrijven
bron: zenzoekers.nl

In deze warrige tijd is het juist de uitdaging niet opgeslokt te worden door media info en angsten en innerlijk rustig te blijven. Dat is voor ons allen een uitdaging. Je creativiteit aanspreken kan hierbij echt behulpzaam zijn.

Zie hier een uitleg over pantoum schrijven: https://www.zenzoekers.nl/spiritueel-dichten-maak-een-pantoum/

Afke

Groot boetseren: een mooie oefening voor beeldende therapie

Groot boetseren is een zeer werkzame vorm van beeldende therapie! Omdat het fysiek ook echt veel van je vraagt om vorm te geven aan de massa klei kan het je niet ‘onbewogen’ laten. Deze oefening van ‘vuurtoren plaatsen in een woelige zee’ is een prachtige oefening die ik leerde van Ulrikke Stokholm (Atka – Dornach – Zwitserland) en werkt eigen regieversterkend wanneer je overspoeld dreigt te worden door emoties! Ik heb het als vaktherapeut beeldend een aantal keer aangeboden aan cliënten en elke keer verbaasde het me weer hoe raak deze oefening is en hoeveel houvast men eraan ontleent.

Afke

Eigen praktijk gestart!

HOERA! Deze week was het dan zo ver. Ik ben mijn eigen praktijk voor Kunstzinnige therapie gestart bij VlietZorg. Op maandagen en woensdagen ben ik daar vanaf nu werkzaam als kunstzinnig therapeut. Heerlijk om als zelfstandige te werken tussen allemaal enthousiaste zzp’er’s. Ik wil in het bijzonder Angelique Goos (vaktherapeut beeldend) van harte bedanken voor het feit dat ze de therapieruimte met mij wilt delen. Zij werkt op de dinsdagen.

Afke

Praktijkruimte Afke Roggeveen bij Vietzorg
Mijn praktijk bij Vlietzorg

Vrouwe Justitia

Voor advocatenbureau Tanger in Haarlem maakte ik dit meer figuratieve beeld van vrouwe Justitia.

Afke

Vrouwe Justitie. Beeld Afke Roggeveen

“Via haar broer Tabe zijn wij in contact gekomen met Afke. Tabe had enkele kunstwerken gemaakt voor onze vestiging Haarlem. Afke heeft het beeld “vrouwe justitia” ontworpen en gemaakt, dat een prominente plaats heeft in de conferentiekamer. Al op het eerste gezicht is duidelijk dat het geen “13-in-een-dozijn” fabrieksbeeld is, maar pure kunst, pure vakmanschap. Een genot om naar te kijken.”

Tanger Advocaten NV (Haarlem)

Hij die levend houdt

Bijzonder: laatst las ik in het kunstgeschiedenisboek van Combridge ‘Eeuwige schoonheid’ dat een van de betekenissen van het woord ‘beeldhouwer’ uit de Egyptische oudheid was ‘hij die levend houdt’. Ook ik zoek na al die eeuwen net als de beeldhouwers uit de oudheid de levenskracht van de natuur middels de organische vormgeving.

Afke

Overpeinzing

De grove steen is als een stoffige spiegel: wanneer ik mij verdiep ik deze steen, en deze bewerk, ontdoe ik deze als het ware van het stof. Beetje bij beetje spiegelt hij mij, en helpt hij mij steeds helderder waar te nemen. Zoals je je bij wezenlijke ontmoetingen meer bewust wordt van je eigen kwaliteiten, zo hoop ik dat mijn beelden niet alleen mijzelf, maar ook anderen zullen spiegelen.

Afke